Weltschmerz

Doorlopend project 2022-2023  

Weltschmerz, wereldpijn. Het verwoordt diepe droefheid en pijnlijke melancholie, ontstaan door het beschouwen van de onvolmaakte wereld. Door het besef dat de fysieke realiteit nooit de verlangens van de geest zal kunnen bevredigen. 

Dit project is een reflectie op de wereld om ons heen, met verdriet over de onvolmaaktheid van de wereld en een pijnlijk verlangen naar de ongerepte natuur. Die onvolmaaktheid heeft in onze tijd extreme vormen aangenomen. Het gaat hier niet enkel over een individualistische ervaring of een romantische verzuchting, het is een constante realiteit.

Dit doorlopende project bestaat uit geïdealiseerde beelden, waarin op een liefdevolle manier de bezieling van de natuur wordt laten zien. Gecombineerd met ‘wereldpijn’.
De beelden zijn geen directe afspiegeling van de werkelijkheid – en ook weer wel. De werkelijkheid is niet mooi, niet geruststellend, niet fijn. De werkelijkheid brengt je in gevaar, geeft valse hoop gevolgd door teleurstelling. Met een zacht activisme wordt een harde boodschap gebracht, verhuld door een liefdevolle maar onontkoombare donkerte.