Spleen

Doorlopend project 2022-2023  

Spleen, Weltschmerz, wereldpijn. Het verwoordt diepe droefheid en pijnlijke melancholie, ontstaan door het beschouwen van de onvolmaakte wereld. Door het besef dat de fysieke realiteit nooit de verlangens van de geest zal kunnen bevredigen. 

Geïnspireerd door dit gevoel werd veel geschilderd en geschreven in de tijd van de Romantiek. Kunstenaars reflecteerden op de wereld om zich heen vanuit hun individualistische pijn over de onvolmaaktheid. Een wereld en een natuur die ze zich mooier hadden voorgesteld dan die daadwerkelijk was, en daarom geïdealiseerd verbeeld. Een vlucht voor de harde werkelijkheid.

Die onvolmaaktheid heeft in onze tijd extreme vormen aangenomen. Het gaat hier niet meer enkel over een individualistische ervaring of een romantische verzuchting; maar het is een constante realiteit waar iedereen ter wereld mee wordt geconfronteerd.

In "Spleen" laat ik de bezieling van de natuur zien, gecombineerd met wereldpijn. Het is een geidealiseerde weerspiegeling van de realiteit, een zoektocht naar schoonheid op een plek waar deze steeds moeilijker te vinden is en waar een toekomst onzeker is.